Nu stiu cati bani mai ai in aceasta perioada. Dar daca totusi ai, iata ce ai putea sa faci cu ei, in asa fel incat sa iti fie bine mai tarziu.
- Cumpara acțiuni pe cont propriu. Nu apela la un broker uman specializat. Are comisioane mari. Si acum oricum bursa e jos. Limiteaza-te doar la tranzactiile prin interfata pusa la dispozitie de broker. Cumpara actiuni la firme mari care e putin probabil sa dea faliment in aceasta perioada. Mai devreme sau mai tarziu, bursa isi va reveni si fie iti vei putea recupera banii fie vei beneficia de dividende.
- Cumpara proprietati. Momentan preturile nu au scazut semnificativ dar urmeaza. Daca ai bani, investeste in imobiliare (terenuri sau cladiri) pe care le poti vinde sau le poti inchiria mai tarziu.
- Cumpara-ti concurenții. Daca ai o firma, urmareste-ti concurentii. Unii dintre ei vor avea probleme. Ii poti cumpara la pret mic. Fie sa ii dezvolti, fie sa ii integrezi in firma, fie sa ii elimini de pe piata.
- Investește în publicitate. Costurile cu publicitatea sunt printre primele taiate de firme desi ar trebui sa fie exact pe dos. Acum firmele care activeaza in domeniul marketingului vor avea preturi mai mici pentru ca au nevoie de bani. Prin urmare, pentru tine costul e mai mic dar impactul e mai mare. Vei fi printre putinii care se promoveaza.
- Atunci cand faci plati in avans sau cand faci plati pe loc, cere reduceri sau bonusuri. Acum, mai mult ca niciodata se aplica regula de aur: “Cine are aurul face regulile”
- Cauta chirii mai ieftine sau renegociaza-le pe cele existente. Vor ramane destule spatii goale in viitorul apropiat. Profita de asta pentru a gasi un spatiu mai bun la aceeasi chirie, un spatiu similar cu o chirie mai mica sau pentru a-ti renegocia chiria existenta.
- Intr-un articol anterior iti ofeream 30 de sugestii peentru a nu concedia angajatii. Acum merg mai departe si iti dau un sfat: ia cei mai buni angajați de la concurenta.Cand toti concediaza oameni sau reduc salariile tu poti atrage oameni de calitate.
- Cumpara bunuri de folosință îndelungată, noi sau second hand. Vor fi mai ieftine acum decat erau pana lunile trecute.
- Extinde-ti afacerea. Daca te-ai gandit la dezvoltare, asta e momentul potrivit. Daca dispui de cash, restul variabilelor sunt in favoarea ta. Dar daca nu dispui de bani, nu te hazarda.
- Investește în perfectionarea ta si a oamenilor tai. Pe lista costurilor taiate in firme sunt si cele cu trainingul. Asa ca vei putea benefica de oportunitati bune de perfectionare la preturi mai mici.
- Plimba-te. Desi pe termen scurt iti recomand sa stai in casa din cauza epidemiei de coronavirus (cand scriu acest articol eu sunt in a treia zi de autoizolare la domiciliu), pe termen mediu criza medicala va trece mai repede decat criza economica. Si vei putea sa beneficiezi de tarife mai mici la cazare si bilete de avion pentru ca turismul are nevoie de bani ca sa iasa din impas.
- Cumpara obligațiuni. Statul (al nostru sau altul) va avea nevoie de bani si va emite obligatiuni. Randamentele sunt mai mici dar macar banii sunt 100% siguri. Sau, ma rog, aproape 100% siguri.
- Negociază dobânda la depozit bancar. Bancile vor avea nevoie de bani. In 2008, la precedenta criza aveam 60.000 ron intr-o banca cu o dobanda de 6% pe an. Am negociat cu o alta banca si am obtinut o dobanda de 19.75% pe an la un depozit pe 3 luni. Ulterior am revenit la dobanda standard dar cifra e impresionanta pentru o dobanda la depozite. Anticipez ca situatia se va repeta.
- Imprumuta-i celor care au nevoie de ei. In conditii normale eu nu imprumut bani si nici nu recomand sa imprumuti bani prietenilor sau familiei. Dar daca chiar au nevoie de ei, poti lua si alternativa asta in calcul. In situatii ca aceasta oamenii sunt mult mai importanti decat profiturile, relatiile sunt mult mai importante decat randamentele. Dar fii precaut. Imprumuta-i doar cuiva despre care stii sigur ca ti-i poate da inapoi. Altfel pierzi si banii si relatia.
- Pastreaza-i. Nu stiu daca ai auzit de pilda din Biblie cu slujitorul care isi ingroapa talantul si il inapoiaza stapanului la fel cum l-a primit. E ultima dintre optiuni si nu o recomand dar ea exista pe lista.
Indiferent ce decizi sa faci cu banii, nu actiona emotional. Bazeaza-te pe calcule si analize rationale pentru a lua cele mai bune decizii. Si consulta-te cu cineva care a luat acea decizie pana acum sau cu un specialist.
In rest, numai de bine!
Total Page Visits: 1751 - Today Page Visits: 1