Am intrat in al cincilea an de invatamant. Si de cand m-am apucat de meseria asta, asteptam momentul oportun sa tin lectia pe care am tinut-o azi la una dintre clase.

Sfarsitul lunii octombrie este perioada in care le pun elevilor mei prima nota. Ei stiu asta dinainte si au posibilitatea sa aleaga ce task-uri si cate task-uri sa faca pentru aceasta nota. Iar in ziua in care pun notele doar imi spune fiecare ce si cat a facut si eu centralizez rezultatele.

 

Clasa de astazi a obtinut rezultatele pe care le vedeti in tabelul din poza. Unii au avut chiar 13 puncte (dar nu o sa le pun nota 13 in catalog), adica au facut mai mult decat era necesar. Altii insa au avut doar 3 sau 5 puncte. Cand le-am spus ca le voi trece fix notele care apar in tabel, elevii cu mai mult de 10 puncte au zis:

– Nu putem sa le oferim din punctele noastre colegilor?
– Nu. Dar puteti alege una dintre urmatoarele doua variante:
1. Fie va trec notele din tabel
2. Fie facem media notelor si toata lumea primeste aceeasi nota (8 in cazul de fata). Pana la finalul zilei va hotarati si imi spuneti cum procedam.
– Hai sa votam!

Au facut un sondaj pe grupul de whatsapp si majoritatea a decis: toti elevii vor avea nota 8. Le-am multumit, i-am asigurat ca asa vom face si m-am apucat sa imi strang laptopul. Dar auzeam discutiile dintre ei:
„Pe bune daca eu mai fac vreo tema la materia asta”
„Nu e corect ca unul care n-a facut nimic sa ia cat mine care chiar m-am implicat”

Am ramas impasibil la protestele lor, am dat „Buna ziua” si am plecat. As fi vrut sa ii las asa pana vineri cand urma sa ne vedem din nou. Dar aveam remuscari fata de elevii care chiar se implicasera si care era clar ca erau suparati pe mine. Asa ca am ales sa le scriu pe grupul de whatsapp. Dar cand am ajuns la Anticaffe si am deschis telefonul, unii dintre ei parasisera deja grupul. Atat de mare le era supararea.
Am rugat admin-ul sa ii adauge la loc si am avut cu ei urmatoarea discutie:

Va rog sa nu iesiti din grup până nu termin ce vreau sa va spun. După aia faceti cum vreti.
N-am înnebunit (inca) si nu o sa va pun tuturor 8. Dar astept momentul asta de 5 ani și voi mi-ati oferit ocazia să vă învăț ceva despre egalitate. Egalitatea e un concept fain in teorie dar păgubos in practica
Pentru ca intotdeauna vor fi unii care vor munci mai mult si altii care vor munci mai putin sau deloc. Si atunci unii si altii nu pot fi egali. Motivul pentru care am ales sa procedez asa cu voi azi, a fost ca vreau sa va transmit ceva:

1. România a ajuns cum a ajuns pentru că foarte mulți ocupa functii pe care nu le merita si pentru care nu sunt pregătiți. Si asta ii frustreaza pe cei muncitori si corecți și fie ii determina să nu mai facă nici ei nimic (cum ar fi fost cazul fetelor cu tema pentru vineri) fie ii determina să plece din țară

2. Dacă vrem să se schimbe ceva, ar trebui sa ne întoarcem la meritocratie. Adică recompensele sa se dea conform efortului si rezultatelor iar funcțiile sa fie ocupate de către cei care merita.

Si asta inseamna două lucruri:
a. Sa nu mai acceptăm mediocritatea si impostura
b. Sa facem tot ce tine de noi sa fim cat mai buni în domeniul nostru

Am vrut să vă las până vineri pentru că sunt convins că n-ar mai fi facut nimeni nimic si următoarea notă medie ar fi fost mult mai mică decât 8-ul de azi. Dar X, Y si Z s-ar fi suparat pe mine cu siguranta. Sa aveti un weekend placut. Aveti grija de voi.

 

Total Page Visits: 2750 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *