Dupa ce in 2019 am stat o luna in Thassos iar in aprilie 2021 am fost intr-un concediu cu autorulota, la final de iulie am mai bifat ceva de pe TO DO list. Concediul cu trenul prin Europa.

Experienta cu trenul

Am vrut un concediu cu trenul pentru a le oferi si copiilor experienta dormitului la cuseta, asa ca am luat biletele pentru Budapesta. Pentru doi adulti si doi copii (de 6 si 8 ani) am platit 603 lei (Ploiesti Vest -Budapesta). Experienta a fost una interesanta, chiar daca a debutat neplacut. Ajunsi in tren am descoperit ca ar fi trebuit sa dormim cu copiii in acelasi pat. Angajatul CFR (Nasul) ne-a sugerat sa ii facem o oferta si gasim o solutie. Tipic romanesc. Nu i-am facut nicio oferta si, doar decenta m-a oprit sa nu il injur. De la Brasov s-a mai urcat un domn asa ca am avut loc lejer intr-un compartiment cu 4 cusete. Omul a dormit pe locul lui, eu si Mari pe locurile noastre iar copiii, amandoi intr-o cuseta.

Ei au fost foarte incantati. Eu am dormit un pic zbucuimat pentru ca, un scaun CFR nu echivaleaza neaparat cu cea mai buna saltea de pat. Trenul a ajuns la Budapesta cu doar 10 minute intarziere, asa ca am fost mai mult decat multumiti.

Ce am vizitat in Budapesta

In Budapesta era planificat sa ramanem doua nopti. Apoi trebuia sa ajungem la Bratislava (o noapte), Praga (3 nopti) si Viena (3 nopti). Doar ca, pentru ca in Praga ni se cereau teste PCR pentru copii, am ales sa ramanem inca 2 nopti in Budapesta. Cazarea am luat-o de pe Airbinb.com si am fost foarte multumiti.

In Budapesta am circulat cu transportul in comun. Am platit 9000 de forinti (126 de lei) pe 30 de bilete (un pachet de 10 bilete era 3000 de forinti -42 de lei). In prima zi, dupa ce ne-am cazat si am dormit dupa amiaza, ne-a ramas timp pentru o croaziera pe Dunare (am platit aproximativ 190 de lei). Daca ajungeti in Budapesta e musai sa faceti croaziera pe Dunare, de preferat noaptea. Toate obiectivele sunt luminate foarte fain iar podurile din Budapesta sunt cele mai spectaculoase.

A doua zi am mers la Strandul Romai (desi Budapesta are vreo 9 bai termale, l-am ales pe acesta pentru ca avea si tobogane pentru copii). A fost o zi in care copiii s-au distrat pe cinste iar noi ne-am relaxat. M-au uimit ungurii prin modul lor de organizare si prin civilizatia de aici. Cu o saptamana inainte de plecare fusesem cu copiii la Complexul de Natatie Targoviste unde romanii isi luau colacul de dat pe tobogan cu ei la sezlong. Aici nu. Dupa ce te dadeai, ofereai colacul urmatoarei persoane care era la coada in gura toboganului. Daca mai voiai o tura, te asezai ultimul la coada. In felul asta, cu maxim 12 colace disponibile, reuseam sa ne dam toti, fara sa se faca imbulzeala sus. Alta tara, alti oameni.

A treia zi ne-am dat in Roata din Budapesta. Pentru Mari si pentru copii a fost fain. Dar eu am rau de inaltime si prima rotire am crezut ca mor acolo. Urmatoarele doua rotiri au trecut mai usor. De la Roata am mers la Funicularul de la Castelul Buda. Merita bifate daca veniti in vizita aici dar eu ma asteptam la ceva mai spectaculos. Am vazut si Bastionul Pescarilor (care era in apropiere si apoi am mers la Fantinile Muzicale de pe Insula Margareta, de care copiii au fost foarte incantati. Seara am vazut Parlamentul (doar prin exterior) si s-au jucat copiii intr-un parc.

A patra zi am vazut Tropicarium (un complex acvatic cu diferite vietati marine si cu o mini padure tropicala). Copiilor le-au placut in mod deosebit rechinii, pisicile de mare si aligatorii. Ulterior am urcat la Citadella de unde Budapesta si Dunarea se vad spectaculos.

A cincea zi a fost zi de transfer. Am plecat de la Budapesta la Bratislava cu autocarul (trenul ar fi facut 8 ore). Am platit 166 de lei pentru toti 4 si in 2 ore si un sfert am ajuns.

Ce am vizitat in Bratislava

Bratislava e un oras frumos dar, in 2 zile ai suficient timp sa vezi tot ce e de vazut. Transportul in comun a fost foarte ieftin, am platit doar 8 euro pentru 2 abonamente de cate o zi care in weekend pot fi folosite ca bilet de familie (am mers 2 adulti si 2 copii cu cate 4 euro pe zi). In prima zi am vizitat Castelul din Bratislava, de unde se poate vedea podul OZN si o parte din oras, Palatul Prezidential, Catedrala Sf Mihail si zona pietonala centrala. Am prins un spectacol de Jazz si a fost foarte fain.

A doua zi am vizitat Biserica Albastra, Muzeul de Transporturi, Cladirea Radio si Slavin –un complex care comemoreaza victime din Al Doilea Razboi Mondial. Seara ne-am plimbat din nou prin oras si am avut ocazia sa asistam la Food Truck Festival. Cam ca la noi doar ca fara tarabe, mici si manele ci cu muzica slovaca si mancare traditionala.

A treia zi am vrut sa mergem cu barca de la Bratislava la Viena dar, din pacate, astfel de curse operau doar in weekend. Asa ca am luat trenul, pentru doar 33 de euro si am ajuns intr-o ora si 15 minute.

Ce am vizitat in Viena

La Viena, pentru a vedea tot ce e de vazut si pentru a face tot ce e de facut ai nevoie de cel putin o saptamana si minim 2000 de euro. Pentru transportul in comun am platit 50 de euro pe doua carduri de o saptamana (care includeau si transferul de la Viena la aeroport si care le permiteau copiilor sa circule gratis).

In prima zi aveam de ales intre Palatul Schonbrunn si Gradina Zoologica. Pentru ca noi mai vazusem palatul si cu alta ocazie, am ales sa mergem la Zoo. La intrare le-au facut copiilor un test rapid si am avut la dispozitie aproximativ 4 ore sa vizitam intregul perimetru. Insuficient din pacate. Pentru Gradina Zoologica ti-ar trebui o zi intreaga. Am vazut girafe, elefanti, Koala, ursi Panda, hipopotami, flamingo, pinguini, ursi polari si multe alte animale pe care le-am vazut si prin gradinile zoologice de pe la noi. Aici insa, spre deosebire de custile si gratiile de la noi, spatiul pentru animale era mai generos si amenajat cat mai aproape de mediul lor natural. Toti 4 am platit 65 de euro.

Dupa ce a inchis la gradina zoologica (la 18:30) am mers spre Schonbrunn pe care l-am vazut din exterior. Am mai vazut Gloriette si ne-am plimbat prin curtea imensa a palatului. Gradina de portocali si labirinturile erau inchise cand am ajuns noi.

A doua zi am mers la Prater, un parc de distractii foarte fain. Aici ai nevoie tot de o zi intreaga si de cateva sute de euro. Dar cum noi am alocat maxim 100 de euro, dupa jumatate de zi a trebuit sa plecam. Dar chiar si asa, ne-am dat in motagne-russe (chiar daca imi e frica de inaltime), in niste busteni plutitori, intr-un topogan foarte fain, am vizitat Casa Groazei si ne-am plimat cu trenuletul (Liliputbahn). Dupa amiaza am mers la Donauturm (pe care din pacate l-am gasit inchis) si la Donauinsel (unde exista o mica plaja si unde se poate face baie in Dunare).

A treia zi am petrecut 5 ore in Muzeul Tehnicii. Cel mai mare si mai spectaculos muzeu pe care l-am vazut. 4 etaje in care prezinta de la locomotive cu abur la avioane si la modul in care se formeaza energia. Si aici poti sta lejer o zi intreaga fara sa te plictisesti. Si e foarte fain si educativ pentru copii. Dupa amiaza am vazut Catedrala Sfantul Stefan si ne-am plimbat prin oars (Karlsplatz, Opera, Curtea regala si Vloksgarten).

A patra zi am vazut Muzeul de Stiinte Naturale. Un muzeu imens care prezinta de la roci si pana la dinozauri (fie schelet fie mulaj). Nici aici nu te-ai fi plictisit daca ai fi stat toata ziua. Dar noi dupa amiaza am mers la Palatul Belvedere iar seara la aeroport pentru ca aveam zborul spre Bucuresti.

Cazarile

Cazarile le-a ales Mari prin Airbnb si am platit 1117 ron pentru 4 nopti la Budapesta, 564 lei pentru 2 nopti la Bratislava si 833 de lei pentru 3 nopti la Viena. Apartementele au fost foarte spatioase si bine dotate. Avand in vedere ca am plecat fiecare cu cate un rucsac si cu un singur troller mic, Mari a folosit inclusiv masina de spalat in Budapesta. Glumeam intre noi spunand ca le mai lipseste doar aspiratorul robot.

Mancarea

Cu mancarea a cam fost problematic. Copiii sunt destul de pretentiosi la mancare. Asa ca micul dejun il luam in camera (unde mancau cereale cu lapte, iaurt, unt si alte chestii pe care le mananca si acasa). La pranz mancam prin diverse restaurante sau terase dar ei mancau doar cartofi prajiti cu snitel. Noi am incercat si diverse mancaruri traditionale, mai ales ca, in fiecare oras am mers in cate o seara la un restaurant cu specific local. Am mancat un gulas unguresc si ceva carne cu langos (ciudata combinatie), o ciorba cu taitei din omleta si un preparat traditional din carne (in Bratislava) si celebrul snitel vienez.

Transportul

De la Ploiesti la Budapesta am mers cu trenul la cusesta (603 lei). Am plecat la 18:25 din Ploiesti si am ajuns la 9:30 in Budapesta.

De la Budapesta la Bratislava cu autocarul am facut aproximativ 2 ore si 15 minute si am platit 166 de lei.

De la Bratislava la Viena am fi vrut sa mergem cu barca dar nu operau decat in weekend. Asa ca am ales trenul. A costat 33 de euro si am ajuns intr-o ora si 15 minute.

In orase am folosit transportul in comun. In Budapesta am dat 126 de lei pe 30 de bilete si ne-au fost suficiente. In Bratislava 4 euro pe zi pentru toata familia iar in Viena 50 de euro pe saptamana, inclusiv un transfer la aeroport.

Avionul Viena-Bucuresti ne-a costat 977 de lei (pentru toti 4) si zborul a durat o ora si jumatate.

Costuri

Am cheltuit in total  1931 de euro (9500 lei). Cel mai mult am dat pe cazare (2512 lei adica 511 euro pentru 9 nopti) apoi pe transportul inter-tari (1908 lei sau 388 euro) si pe restaurante (1500 lei, aproximativ 305 euro). Intrarile la muzee au fost 284 de euro (1397 lei). Am mai dat 127 de euro pe suveniruri, mai mult decat pe mancarea de la supermarket (126 de euro). Berea, sucul, inghetata ne-au costat 60 de euro iar transportul in orase 86 de euro. Am mai platit 180 de lei pe asigurarea de calatorie. Din fericire nu am folosit-o dar a fost bine ca am avut-o.

In tabelul de mai jos gasiti defalcarea costurilor:

 CategoriaRONEUR
Asigurari18037
Muzee1397284
Cazare2512511
Diverse4910
Transport extern1908388
Inghetata29360
Transport intern42186
Restaurant1499305
Supermarket619126
Suveniruri624127
 95021931

Chiar daca suma poate parea descurajatoare, eu am un sistem pe care il aplic in privinta concediilor si pe care il prezint si in cartea Principiile Banilor. In fiecare luna schimb cate 200 de euro pentru concediu. Asta inseamna ca intr-un an se strang 2400 de euro pe care ii pot folosi in vacanta. Pentru anul viitor avem in plan Polonia, Cehia, Slovenia, Croatia si Serbia. Vedem cat ne lasa pandemia.

Total Page Visits: 20702 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *