Daca n-am fi fost nevoiti sa inchidem la Anticaffe New Experience, perioada asta de autoizolare ar fi fost acceptabila. Drept e ca noi stam la curte si locuim intr-un duplex impreuna cu fratele meu, cumnata si cei doi copii ai lor asa ca nu suntem chiar izolati. Imi inchipui insa ca la bloc e mai dificil. Dar nu despre asta vreau sa vorbim acum.

In perioada de izolare am facut multe lucruri pe care imi propusesem sa le fac: am terminat cartea de educatie financiara, mi-am facut ordine in ganduri si in hartii, am facut planuri pentru cand viata va reveni la normal si am petrecut mai mult timp cu Mari si cu copiii. Doar ca, ne confruntam cu aceleasi doua probleme:

  1. Copiii stau foarte mult pe telefon sau la televizor
  2. Mihai cauta tot felul de motive si scuze doar sa nu faca lectii. Si daca la matematica se descurca chiar bine, de citit nu citeste in ruptul capului.

Asa ca astazi ne-am gandit sa implementam „metoda celor 5 jetoane”. Am cateva monede de 50 de bani cu regele Ferdinand pe care le folosim ca jetoane. Ca la masinutele busitoare sau ca la jocurile mecanice. Pentru fiecare zi a saptamanii (fara weekend) Mihai primeste cate un jeton. De cate ori vrea sa se uite la televizor jumatate de ora sau sa stea jumatate de ora pe telefon trebuie sa ne dea cate un jeton. Iar daca face lectii sau citeste o poveste (de aproximativ o pagina) primeste cate un jeton. La finalul saptamanii poate pastra jetoanele, le poate consuma sa se uite la televizor sau sa stea pe telefon sau le poate schimba pe bani. Fiecare jeton valoreaza 5 lei.

Azi i-am dat doua jetoane. Pentru azi si pentru vineri. Dar o moneda a consumat-o pentru ca a vrut sa se uite la televizor. In seara asta, cand am iesit din baie ma astepta la usa:

– Tati, vrei sa citim?
M-am frecat bine cu betigasul de urechi ca ma gandeam ca n-am auzit cum trebuie. Apoi am zis:
– Citim daca vrei.
– Vreau. Ca mai am o singura fisa

Am citit „Greierele si furnica” o povestioara adaptata dupa La Fontaine. I-am dat copilului jetonul si ma pregateam sa ma apuc de citit din cartea pe care o am langa pat.

– Nu vrei sa mai citim una? Ca vreau sa am trei fise
– Mai citim Mihai daca tu vrei.
Am terminat si a doua poveste si i-am dat jetonul conform intelegerii. El e fericit ca are trei jetoane, eu sunt fericit ca azi n-a stat decat jumatate de ora la televizor, deloc pe telefon si a citit si doua povesti. Ma gandesc serios sa implementez metoda si cu Mari. Doar ca ea nu stiu daca accepta 5 lei in schimbul unui jeton.

Total Page Visits: 3514 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *