Predau in liceul pe care l-am absolvit acum 14 ani. Si atunci si acum pauza e de doar 5 minute. Interval in care n-ai timp sa faci prea multe lucruri. Motiv pentru care ca profesor sunt intelegator cand imi gasesc elevii mancand atunci cand intru in clasa.

Mai ales ca am si obiceiul de a intra imediat cum se suna. Intr-una din zile, doi baieti din prima banca imparteau un pachet de TUC. Mi-a venit o idee.

 

M-am adresat catre clasa:

-Eu am vorbit despre impozite cu voi?

-Nu, au raspuns cativa dintre elevi

-Bun. Atunci va voi povesti azi

 

Si le iau celor doi pachetul de biscuiti de pe banca oprind pentru mine jumatate din biscuiti. Si ei si colegii lor ma priveau nedumeriti. M-am apucat sa mananc biscuitii spre uimirea elevilor. Dar nu i-am mancat pe toti pentru ca aveau un gust ciudat de pizza sau ceva de genul. Ultimii doi i-am oferit unui alt elev din prima banca. Apoi am continuat:

-Asta inseamna impozitul. Autoritatea, in cazul nostru statul, iti ia o parte din venit sau din avere fara a va oferi o contraprestatie ci doar acces la niste servicii cu caracter general cum este de exemplu educatia. Iar o mica parte din impozit il redistribuie catre anumite categorii sociale cum am facut eu cu colegul vostru.

Apoi m-am intors catre cei doi:

-Spuneti-mi sincer cum v-ati simtit cand v-am luat biscuitii?

-In primul rand nu credeam ca o veti face. Apoi ne-am simtit nedreptatiti. Erau biscuiti cumparati pe banii nostri.

-Si de ce n-ati protestat?

-De frica sa nu ne puneti vreo nota proasta. Sau si mai rau, sa nu ne scadeti nota la purtare.

-Cam asa e si cu impozitul. Cand statul iti ia cam 42% din ceea ce castigi, tu ca salariat te simti nedreptatit. Dar strangi din dinti si mergi mai departe. Ca statul reprezinta autoritatea. Iar daca nu te supui regulilor are cateva instrumente de coercitie. Popriri, executari silite etc. Si acum va intreb: e bine sa platim impozite?

-In general da, au zis cativa

-Asa e. Dar e important ca impozitele sa fie suficient de mici si sa se aplice in mod echitabil. Adica cu cat impozitul creste, cu atat avem tendinta de a ne sustrage legal sau ilegal de la plata lui. Si asa apare evaziunea fiscala.

-Vreti sa spuneti ca daca va dam fiecare cate un biscuit la inceputul orei, ne lasati sa ii mancam pe restul?

-Pare ca ati inteles si acum speculati in favoarea voastra. Dar decat sa ii mancati pe sub banca si eu sa nu primesc nimic, sa zicem ca as accepta. De dragul parabolei de azi.

-Si atunci de ce nu face si statul la fel?

-Poate pentru ca probabil ministrul finantelor manca biscuiti la orele de economie. N-am de unde sa stiu.

P.S. La finalul orei le-am dat celor 2 elevi 5 lei. Sa-si cumpere un alt pachet de biscuiti.

Total Page Visits: 2932 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *