Nu trebuie sa fii un specialist in medicina, economie sau in finante ca sa-ti dai seama ca ne asteapta o perioada grea atat din punct de vedere medical cat si din punct de vedere economic. Si daca, din punct de vedere medical, aplicarea masurilor corecte si eventuala descoperire a unui vaccin ar reduce impactul, economic lucrurile nu isi vor reveni asa de repede, mai ales pentru domenii ca turismul si horeca, dar si altele asemenea.
Desi e destul de greu sa fii calm in aceasta perioada, eu cred ca asta e o cerinta de importanta majora. Daca esti angajat fii intelegator si nu astepta rezolvarea doar de la patron. Stiu ca unii patroni sunt lipsiti de etica dar nu toti. Ajuta si tu cum poti, fii cat se poate de productiv si de cooperant. Iti spune unul care are patru angajati si o afacere in zona HoReCa. Daca esti patron nu fi lacom. Nici nu astepta solutii de la autoritati. Ele nici nu pot, nici nu stiu si nici nu vor sa iti rezolve tie problema. Nu lovi in angajati. Ai grija de oamenii tai pentru ca ti-au fost alaturi cand ai avut nevoie de ei. Ceea ce ai realizat ai realizat si datorita lor. Iar adevaratele caractere se vad in momente ca acesta.
Prin urmare iata 30 de solutii la care sa te gandesti pentru a nu-ti concedia oamenii. Atentie! Nu vorbesc de oamenii lenesi si hoti. Ei ar trebui concediati si in vremuri bune, dar mai ales acum. Eu ma refer la oamenii buni, corecti si muncitori.
- Redu ce costuri poti reduce. Ia fiecare cheltuiala in parte si vezi cum o poti reduce. Redu abonamentele, redu consumul de utilitati, amana-ti rata la credite (daca ai), solicita o intrerupere sau o esalonare a platii chiriilor si o amanare a impozitelor etc.
- Redu programul de lucru. Anunta-ti clientii ca vei avea deschis mai putine ore, sa incerce sa se incadreze in noul program.
- Redu normele de lucru. Daca reduci programul de lucru, redu si normele angajatilor la 6 sau la 4 ore. Pe termen scurt vor lua mai putini bani dar pe termen lung nu isi vor pierde job-urile.
- Nu stiu cati alti antreprenori din alte domenii cunosti dar puteti face un fond comun dupa principiul CAR-urilor (Caselor de Ajutor Reciproc).
- Foloseste fondul propriu de urgențe. Bineinteles daca ai unul. Ca daca ai cheltuit tot ce ai avut sau daca te-ai mai si imprumutat inainte, atunci aceasta masura nu se aplica in cazul tau. Dar macar tine cont de ea pentru cand vom iesi din criza.
- Solicita-le furnizorilor tai sa te mai astepte cu platile. Sau plateste-le in transe. Chiar daca va fi greu si pentru ei sa supravietuiasca, macar mai atenuati din soc. Mai bine sa ia mai putin acum si sa te aiba client si in viitor decat sa iti ia tot acum si in viitor sa nu mai incaseze nimic de la tine.
- Ofera clientilor tai bonusuri pentru plata in avans sau la livrare. In momente ca acestea, cash is king (numerarul este regele).
- Valorifica stocurile greu vandabile. Vinde-le la promotie sau pur si simplu scapa de ele. Iti vei reduce macar cheltuielile cu stocarea.
- Negociaza cu statul pentru amanarea platii TVA, a impozitelor și contribuțiilor. Sincer nu am incredere in stat si in capacitatea lor de a face fata situatiei si de a intelege impactul real. Dar merita incercat.
- Plătește-ti angajatii cu produse. Bineinteles acolo unde se poate si cu anumite limite. Dar le poti oferi o parte din salariu sub forma de produse pe care le vor putea valorifica acum sau cand va trece criza. Dar depinde si cu ce te ocupi. Ca daca esti o firma de pompe funebre, clar nu poti aplica masura asta.
- Instituie un sistem de cupoane care să valoreze mai mult mai tarziu. Le poti oferi angajatilor tai niste cupaone facute de tine, de o anumita valoare. Care peste 3 luni sa valoreze 1.1 din valoarea actuala, peste 6 luni 1.5 din valoarea actuala si peste 1 an sa isi dubleze valoarea. Si pe care angajatii sa le poata rascumpara cand vor. E de gandit asupra proportiilor din salariu pentru care poti face asta si asupra sumelor cu care ar urma sa creasca valoarea, dar e o masura de luat in calcul.
- Ofera-le angajaților părți sociale pentru o parte din salariu. Eu asta am de gand sa fac atunci cand se va mai domoli criza. Sa le ofer angajatilor mei o parte din firma. Ca sa inteleaga ca m-am gandit la ei, sa fie mai motivati sa o scoatem la capat si sa poata beneficia de dividende atunci cand va fi bine, ca o compensare a sumelor pierdute in perioada asta.
- Foloseste timpii morti ai angajaților pentru alte activitati (documentare proceduri, studiul concurenței, identificare clienti potentiali, promovare, curatenie, inventariere etc).
- Majoreaza capitalul social prin cooptarea de noi asociați. Sigur asta inseamna ca iti vei diminua controlul in firma si vei incasa, procentual vorbind, mai putine dividende. Dar mai bine o felie dintr-un tort bun decat o intreaga placinta expirata.
- Dacă ai posibilitatea deschide o linie de credit. Nu stiu cum arata balanta ta si cat de dornica va fi banca sa te ajute. Dar e o optiune.
- Subinchiriaza spatiile. Daca nu folosesti integral spatiile le poti subinchiria. Sau le poti subinchiria pentru intervalele cand nu le folosesti tu. Intrebarea este, catre cine? Dar straduieste-te sa gasesti solutii
- Ofera-le bonusuri clienților care iti plătesc in avans sau pe loc. Evita reducerile, mergi pe ideea de value for money (valoare pentru bani). Decat sa le dai un produs la jumatate de pret, mai bine da-le doua la pret de unul. Incasezi mai multi bani si scapi si de stoc.
- Vinde ce nu iti mai trebuie. Cu siguranta ai prin firma sau pe acasa lucruri care nu iti mai folosesc. Transforma-le in bani.
- Daca ai o firma mica, fa rost de bani de la cei 3P (Parinti, Prieteni si alti Prosti). Dar actioneaza cu precautie, nu risipi banii si asigura-te ca ii restitui la termenele stabilite.
- Redu saptamana de lucru de la 5 la 4 sau chiar 3 zile.
- Subinchiriaza utilajele sau bunurile de folosință îndelungată. Daca tot iti reduci norma de lucru sau saptamana de lucru, atunci subinchiriaza utilajele sau alte bunuri
- Ofera-le angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa. Dar aici depinde de domeniu. Daca ai o firma de transport aerian, in mod cert pilotii nu pot lucra de acassa.
- Ofera-le angajaților concediu medical de carantina (acolo unde se aplica si cu respectarea procedurilor legale).
- Ofera-le angajatilor concediu de odihna. Fie din cel reportat din perioadele trecute, fie in avans. Pe care il vei plati o parte acum si o parte cand criza se va fi sfarsit.
- Ofera-le angajatilor zile libere platite care vor putea fi compensate prin zile lucrate in urmatoarele 12 luni
- Gandeste-te la alternativa somajului tehnic. Discuta mai multe detalii cu contabilul tau.
- Ia in calcul alternativa somajului. Dar consulta-te cu contabilul inainte.
- Daca activitatea se suspenda, roaga-ti angajatii sa accepte concediul fara plata, macar pentru o scurta perioada de timp.
- Comunica deschis cu angajatii, clientii si furnizorii tai. E nevoie sa faceti front comun pentru a putea trece de perioada asta. Fie veti fi uniti si veti face sacrificii cu totii, fie va fi greu pentru toata lumea.
- Cand apar incasari, ofera-le si angajatilor si furnizorilor tai o parte din ele.
- Stiu ca am zis ca iti ofer 30 de masuri si am trecut deja la paragraful 31. Dar asta e pentru dupa ce va trece criza. Aminteste-ti cine te-a sustinut in perioada asta si rasplateste-l. Fie ca a fost un angajat, un client, un furnizor, unul dintre cei 3P, statul sau oricine altcineva, atunci cand lucrurile se vor imbunatati rasplateste-l cumva.
Stiu ca nu va fi usor. Si stiu ca solutiile mele nu se aplica pentru toata lumea. Dar am facut un effort de a cauta cateva. Daca mai ai si altele, eu si ceilalti antreprenori in situatia mea vom fi incantati sa le auzim.
Pana atunci, n-ar strica un share al articolului catre antreprenorii pe care ii stii. Izolati vom invinge criza medicala, uniti vom invinge criza economica.
Sursa foto: https://www.eurasiareview.com/