Intrebarea din titlu am primit-o ieri dimineata intr-un mesaj privat. Si m-am tot gandit daca sa scriu despre asta sau nu. Am ezitat sa o fac pentru ca multe dintre beneficiile economice sunt nepopulare. Dar ele se vor intampla fie ca imi doresc eu sa nu, fie ca scriu sau nu despre ele. Le luam pe rand:

  1. Se va reduce poluarea. Nu ma refer la Ploiesti sau la Bucuresti ca aici e la fel ca inainte. Dar la nivel mondial se constata deja o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Ramane de vazut daca vom constientiza importanta reducerii poluarii si pe termen lung sau vom pune pe primul loc profiturile ca si pana acum.
  2. Se va curăța piata de firmele neperformante. Toti cei care pacaleau economia pe timp de calm, nu vor mai rezista acum. Firmele care actionau „dupa ureche” fara sisteme de management bine puse la punct se vor inchide. Toti care prestau „la negru” vor avea dificultati. Asta va reprezenta un plus pentru firmele cu management profesionist. E drept ca multe dintre ele sunt tot firmele mari si multinationalele dar stiu si multe firme mici care vor razbi.

  3. Firmele care supravietuiesc vor fi obligate să fie mai eficiente si mai eficace ca sa reziste. In mediul privat va fi greu. Dar cine va razbi va avea multe beneficii. Unul dintre ele e ca vor trebui sa se transforme.
  4. Se va curăța piata de angajații leneși și neproductivi. Consecinta a celor afirmate in paragrafele 2 si 3, multe firme vor face concedieri. Dar primii care vor pleca vor fi angajatii lenesi si neproductivi. Ca de oameni buni va avea toata lumea nevoie in viitorul apropiat. Asa ca daca te stii competent, daca ai curaj sa te privesti in oglida si sa-ti spui ca ai fost un angajat bun, nu e cazul sa-ti faci griji. Chiar daca pe termen scurt e foarte posibil sa intampini dificultati, pe termen lung graul se alege de neghina. Dar daca n-ai fost un angajat bun…
  5. Angajatii vor deveni mai productivi de frica sa nu fie si ei dati afara. Consecinta a punctul 4 e ca angajatii vor fi obligati sa devina mai productivi. Nu mai merge „si asa”. Acum vor fi multi la usa dornici sa le ia locul. De castigat castiga angajatii buni si firmele performante.
  6. Se vor digitaliza instituțiile statului român. Sau cel putin asa consider eu. Adica daca in aceasta perioada mi-ai primit un document pe email nu vad de ce n-ai mai face-o si dupa ce trece perioada asta. Ca tehnic si legal acum poti. Iar daca nu vrei -facem sesizare!
  7. Va fi mult mai disponibilă munca de la domiciliu. Tehnologia exista, modelul a fost testat. Daca ai fost baiat bun/ fata buna si mi-ai citit recomandarile atunci vei avea mult mai multe sanse in viitor sa obtii zile de lucru la domiciliu.
  8. Oamenii vor fi mai atenti pe ce cheltuie banii si mai înclinați spre economisire. Nu toti. Unii vor fi in continuare preocupati de burta plina si de statut. Dar oamenii chibzuiti, si anticipezi ca te afli printre ei, vor lua din ce in ce mai serios in calcul recomandarile pe care le-am facut aici. Si vor fi mult mai atenti la principiile banilor.
  9. Va scadea presiunea pe sistemele de pensii. Majoritatea covarsitoare a celor decedati sunt si vor fi din randul pensionarilor. Nu spun ca ma bucur ca se intampla asa. Mi-as dori sa nu fi trecut vreodata prin criza asta si sa se sfareasca repede. Dar pentru sistemele de pensii, faptul ca va trebui sa plateasca mai putine pensii va fi de bun augur.
  10. Cei care dispun de cash vor putea face profituri semnificative. Si nu ma refer la specula sau la alte activitati neetice. Ci la activitatile legale si morale despre care vorbesc in acest articol.

Nu stiu cat va mai dura toata situatia asta. Nici nu pot sa anticipez cu acuratete care va fi impactul asupra economiei. Depinde de cat va mai dura si de amploarea pe care o va lua coronavirusul. Dar merita sa reflectam asupra aspectelor enuntate mai sus.

sursa foto: https://eu.usatoday.com/

Total Page Visits: 2283 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *