La clasa vorbesc mereu despre valori. Pe de-o parte despre valori materiale (predau contabilitate si alte discipline economice) pe de alta parte despre valori umane. Si la cele din urma tin cu orice pret, chiar daca unele elevilor mei li se par absurde.

Asa e de exemplu cazul prezentei. La orele mele, le sugerez elevilor ca ar fi bine sa aiba prezenta 100%. Nu e obligatoriu dar cei care o fac primesc un punct in plus. Cei care nu vor sau nu pot sa fie prezenti au ocazia sa faca punctul din alte activitati. Tine de alegere. Si alegerea e a lor. Iar eu le-o respect ca atare.

Asa se face ca, de cate ori au fost scolile inchise din cauza „zapezilor” (si in ultimul an au cam tot fost) sau de cate ori aveau ocazia sa nu invete, unii elevi preferau sa vina la orele mele indiferent ca acestea incepau la 7:30 sau erau in mijlocul zilei. Si au fost situatii cand au venit doar pentru ora cu mine. Drept e ca pentru a lua punctul dar eu tot am apreciat gestul.

Partea cea mai faina e insa la inceputul anului cand le explic elevilor ce inseamna prezenta 100%. Stiu ca poate parea ciudat dar prezenta 100% inseamna prezenta 100%. Adica daca anul scolar are 36 de saptamani (si nicio zi de sarbatoare legala nu pica in ziua saptamanii cand avem ora), atunci elevul e important sa fie prezent de 36 de ori. De-aici incep discutiile:
– Si daca am ceva treaba si e necesar sa ma invoiti?
– E alegerea ta. Pleci, iti pun absenta, daca esti intreg ora viitoare ti-o motivez in baza unui biletel de la parinti conform regulamentului dar punctul nu il primesti.

– Si daca sunt bolnav?
– Pe lumea asta sunt trei feluri de boli. Am suferit si eu de toate trei. Prima este lenea. Nu stiu cum se mai procedeaza acum dar pe vremea mea cu un plic de nes sau 100.000 lei (eu am facut scoala cand erau banii vechi) te descurcai de o scutire. Acum nu stiu exact ce preturi mai sunt dar probabil nu s-au schimbat prea multe. A doua se desprinde cumva din prima. E atunci cand te doare putin capul sau iti curg ceva muci si alegi sa stai acasa. Pe asta o rezolvi cu un biletel de la parinti. Nu sunt de acord cu asta dar e legal asa ca ne conformam. Al treilea tip de boala e ala pe care nu il doresc nimanui. Sunt cazuri cand elevii sunt internati in spital pe perioade mai lungi sau mai scurte. In toate trei cazurile ati pierdut punctul

Intotdeauna e rumoare in sala. Unii injura printre dinti, altii in gand iar cei mai vocali dintre ei vin cu urmatoarea intrebare:
– Haideti domn profesor si daca murim?
– Eu zic Doamne fereste. Dar daca mori atunci primesti punctul

Total Page Visits: 956 - Today Page Visits: 1

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *