In 23 de ani de scoala (8 de scoala generala, 4 la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiesti, 4 la Facultatea de Management, 3 la Facultatea de Stiintele Educatiei, 2 la master Management de proiect, 2 la master Consiliere Scolara) am cunoscut si am lucrat cu aproape doua sute de profesori. Cinci dintre ei nu aveau ce cauta la catedra iar daca testarea psihologica s-ar fi facut pe bune, elevii si studientii dumnealor n-ar mai fi avut de suferit. Dar nu vorbim despre asta acum, poate imi voi face timp sa scriu un articol cu alta ocazie.
Ceilalti si-au facut meseria cu dedicare, fiecare dintre dansii lasand o urma asupra personalitatii si a carierei mele. Dar zece dintre ei m-au influentat in mod deosebit si, pentru ca nu le-am multumit cand a fost cazul, profit de ocazie sa o fac acum. Fara a fi neaparat ordonati in vreun fel, iata care sunt cei 10 profesori care mi-au influentat semnificativ cariera (numele scrise cu italic au trecut deja intr-o lume mai buna).
- Gabriel Albu este unul dintre profesorii datorita caruia am ales sa urmez Facultatea de Pedagogie. L-am cunoscut intr-un amfiteatru cu aproape 600 de studenti pe cand eram anul I la Management si mi-a placut pasiunea cu care le vorbea studentilor despre „libertate si curaj in educatie”. De la dansul am mostenit un pic din inflacararea cu care le vorbesc elevilor mei.
- Eleonora Samanov preda contabilitate la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiesti. N-am facut nici macar o ora de contabilitate cu dansa dar ne-a insotit la Olimpiada Nationala Profil Servicii in 2002 si in 2003. Un om cu un caracter deosebit, cu o organizare demna de un contabil si cu abilitatea de a explica orice pe intelesul tuturor. De la dansa am deprins necesitatea de a schematiza informatia. Am apucat sa fim si colegi pentru o scurta perioada de timp.
- Emil Coltofeanu a fost profesor de limba romana la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiesti. Nu era un profesor tocmai popular din cauza stilului direct cu care spunea lucrurile. Dar in clasa a douasprezeca, cand nu o duceam tocmai bine financiar, m-a primit la pregatire fara a solicita bani. Iar in apartamentul modest in care traia, am mancat cea mai buna ciorba de legume cu mamaliga. Atat avea omul pe atunci. Dar faptul ca din putinul dumnealui a ales sa imparta si cu noi, imi va ramane in minte toata viata. De la dansul am ramas cu dorinta de a ajuta elevii si in afara scolii fara a te astepta sa primesti ceva la schimb.
- Mihail Irimiea era profesor de Istoria Economiei nationale la Universitatea de Petrol si Gaze, si cel mai mare specialist in istoria economica a celui de-al doilea razboi mondial. A promis ca studentului care va lua 10 la examenul de la Istoria Economiei ii va da o bere. Eu mi-am tinut partea mea de intelegere fiind singurul din serie cu 10 la materia dumnealui. Dar n-am mai apucat sa bem berea impreuna pentru ca s-a stins pe neasteptate. De la dumnealui mi-au ramas ambitia de a fi cel mai bun in domeniul tau de activitate si profesionalismul cu care isi facea meseria.
- Emil Stan este profesor de Pedagogie la UPG Ploiesti. Si dansul a avut o contributie semnificativa la decizia mea de a urma Pedagogia ca a doua facultate. De la dansul am inteles faptul ca „elevul este centrul”, si tot dansul mi-a insuflat pasiunea pentru carti si pentru Gaudeamus, targ pe care l-am vizitat in fiecare an incepand cu 2002.
- Andreea Szilagyi a fost profesor de Consiliere in Cariera la UPG Ploiesti si este in opinia mea cel mai bun consilier in cariera din Romania. De la dansa am mostenit ideea de a lucra in fiecare saptamana si nu doar inainte de examen, si consecventa cu care respecta si cerea respectarea regulilor. Portofoliul pe care il ofer elevilor mei este inspirat tot de la dansa.
- Stefania Petrescu (Diriga) mi-a fost profesor de contabilitate si diriginte la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, unde in prezent suntem colegi. Este unul dintre putinii oameni care a avut incredere in mine de fiecare data, chiar si atunci cand n-am facut lucrurile cum ar fi trebuit.
- Simona Lupu mi-a fost profesor de Economia Intreprinderii in liceu. M-a ajutat sa ajung la doua olimpiade nationale profil servicii si am fost cu dansa la cateva targuri ale firmelor de exercitiu atat ca elev cat si ca profesor. Dar dumneai are meritul de a ma fi ajutat sa imi implinesc visul de a fi profesor la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”. Dupa ce a promovat concursul pentru director m-a sunat sa ma intrebe daca as vrea cateva ore la plata cu ora in Economic. “As veni si pe jos” tin minte ca am raspuns atunci. Si din ianuarie 2017 si pana in prezent predau in liceul pe care l-am absolvit.
- Cornelia-Coroian Stoicescu mi-a fost profesor de Management la UPG. De la dansa am mostentit expresia “P.O.C.” (planificare, organizare si control ca functii ale managementului), expresie pe care o aplic si in viata de zi cu zi si pe care o transmit si eu elevilor mei si ideea ca un profesor bun este acela care si practica si aplica ceea ce preda. Dansa e singurul profesor de pe lista de care nu mai stiu nimic de cand am terminat facultatea.
- Mihaela Suditu mi-a fost profesor la Pedagogie fiind singurul profesor care m-a indemnat sa copiez la un examen. La Istoria Pedagogiei titularul cursului era domnul Viorel Nicolescu, o somitate in domeniu. Un om care, pe langa faptul ca stapanea foarte bine informatia, fusese si prin acele locuri despre care ne vorbea. Si avea o abilitate extraordinara de a transforma cursul intr-o poveste. La examen insa a venit doamna Suditu. Si, desi fusesem la toate cursurile domnului Nicolescu, subiectele m-au luat prin surprindere. Dupa un sfert de ora m-am ridicat sa duc foaia goala.
– Scrie si tu ceva acolo, ca in toamna va fi mai greu.
– Ma iertati, dar chiar n-am idee ce as putea sa scriu
– Incearca si tu sa te inspiri din cursuri
– Chiar daca am fost la toate orele domnului, n-am scris nici macar un rand. Luati foaia asa ca n-am din ce sa ma inspir
– Muta-te langa colegul tau. Ca poate nu e atent si mai poti si tu sa te inspiri.
Am promovat examenul atunci. Dar asa rusine nu mi-a fost in viata mea. Si din respect pentru doamna Suditu am ales-o drept coordonator al unei lucrari de la Sesiunea de Comunicari Stiintifice unde am obtinut locul I si al lucrarii mele de licenta de la Pedagogie. Si tot simt ca ii sunt dator.
Imi voi aminti toata viata faptul ca mi-a dat o sansa atunci si de la dansa am ramas cu ideea ca dincolo de nota e omul.
N-a fost usor sa aleg doar zece. Multi ar mai fi avut loc pe aceasta lista. Si le sunt recunoscator fiecaruia in parte pentru ceea ce au facut pentru mine.